15 Ekim 2016 Cumartesi

ZİMBRA Mail Sistemi Veri Kurtarma-01

Zimbra Mail Server Üzerinden Veri Kurtarma Hakkında;

Zimbra Mail sistemi, bilenen diğer mail sistemlerinin aksine, parçalı bir yapıda mailleri saklamakta ve yönetilmesini sağlamaktadır. (Kendi adıma bu şekilde olmasını beğeniyorum.) Bu parçalı yapı, başlık bilgileri olarak kullanılan bilgiler MySql database i ve mailin kendisini bir dosya olarak kullanıcı için tanımlanan dizinin altında saklayan bir yapıdır. Hal böyle olunca felaket anlarında geri dönüşler görece daha rahat olabilmektedir.

Bir felaket anı kurgusu olarak, mail sisteminizin çoktüğü anda en yakın yedeğinizin 1 gün önce olduğunu varsayalım. Yedekten dönüş yaptığınızda, yedek alınan an ile sistemin çöktüğü an arasındaki maillerin posta kutusunda olmadığını göreceksiniz.

Böyle bir sorun kaşlısında, çöken sistemde, maillerin kaydedildiği yeri seçerek, yedek alınan tarihten sonra değişiklik olmuş tüm dosyaları aratıp, dışarıya kopyalayınız.

Sonrasında, çalışan mail sisteminize bir dizin açarak (ki hem root hem zimbra ulaşabilmelidir bu dizine) dosyaları buraya kopyalayın.

Kendi posta kutunuzda (Örnek x@y.com.tr olsun) Zimbra Mail ekranında, "Gelen Kutusu" altına bir dizin açın örnek olarak "YEDEK"

Artık yapmanız gereken tek şey, aldığınız dosyaların olduğu dizine komut satırı ile girmek ve

for i in * ; do zmmailbox -z -m x@y.com.tr addMessage /inbox/YEDEK $i ; done
 
 
Zimbra posta kutunuzda açtığınız "YEDEK" dizini altına bu maillerin geldiğini göreceksiniz.


Zimbrada dışarıdaki ham mail dosyalarını *.msg bir posta kutusunun içine import etmek içinde bu bu komut kullanılabilir.

zmmailbox -z -m x@y.com.tr /addMessage /inbox 012312312.msg 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder